Vier op de vijf huizenbezitters overweegt het aanpassen van de hypotheek

Nu de hypotheekrente historisch laag is, denkt maar liefst 4 op de 5 van de Nederlandse huizenbezitters er over na om zijn hypotheek over te sluiten. Maar bij bijna de helft van de ondervraagden blijft het bij nadenken over het aanpassen van de hypotheek. Daadwerkelijk de hypotheeklasten verlagen gebeurt veel minder.

Dit blijkt uit een onderzoek van SNS, uitgevoerd door Panelwizard. Bijna 35% heeft zelfs al concreet advies ingewonnen over het aanpassen van de hypotheek of gaat dat binnenkort doen. Bij bijna de helft van de Nederlandse huizenbezitters blijft het bij nadenken. Slechts 6% van de Nederlanders met een eigen huis ziet het oversluiten van de hypotheek als mogelijkheid om te besparen op de maandelijkse lasten.

De hypotheek staat hiermee op de 9e plek van aspecten om mogelijk op te besparen. Uitjes, abonnementen en vakanties staan het hoogst op de lijst van zaken waar bezuinigd op kan worden. Slechts 3,2% van de ondervraagden noemt de hypotheek als eerste waar op zou kunnen worden bespaard. Weten of het aanpassen van de hypotheek ook voor u interessant kan zijn? Vraag online hypotheekadvies bij onder meer Hypotheekoversluiten.com. Lees ook hoe je het beste en het goedkoopste hypotheekadvies kunt vinden.

Informeren loont in kwart van de gevallen

Ruim een kwart van de ondervraagden die zich hebben laten informeren, sluit ook daadwerkelijk de hypotheek over. De belangrijkste reden is dat er meer wordt bespaard dan dat er aan oversluitkosten gemaakt worden. Hypotheekverstrekkers zouden meer kunnen doen om huizenbezitters een handje te helpen. Maar 2% zegt dat de hypotheekverstrekker tegemoet komt in de extra kosten zoals advies-, taxatie- en notariskosten. Overigens zijn die kosten net als de boeterente die je moet betalen als je je hypotheek voor het einde van de rentevaste periode oversluit, fiscaal aftrekbaar. Tip: heb je geen geld om de boeterente te betalen, maar wil je toch je hypotheek oversluiten? informeer dan of rentemiddeling iets voor je is!

Kwart gaat hypotheek aanpassen

Van de ondervraagden die al concreet advies hebben ingewonnen over het aanpassen van de hypotheek geeft 61,9% aan (waarschijnlijk) niet te gaan oversluiten. Iets meer dan een kwart (25,7 procent) geeft aan (waarschijnlijk) wel over te gaan sluiten. Ruim dertien procent weet nog niet wat ze met het advies gaan doen.

Struikelblokken om de hypotheek niet aan te passen

De helft van de huizenbezitters die concreet heeft geïnformeerd, besluit uiteindelijk niet over te sluiten (61,9%). De meest genoemde reden om dit niet te doen, is de hoogte van de boete (54,7%) die aan de hypotheekverstrekker moet worden betaald bij oversluiting. Extra kosten (28,4%), zoals advies-, taxatie- en notariskosten zijn ook een afhaker voor het aanpassen van de hypotheek.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.