Wie geeft het beste hypotheekadvies?

Nu consumenten sinds 2013 zelf moeten betalen voor financieel advies, zijn ze zich meer dan ooit bewust van het belang van goed hypotheekadvies. De vraag is dan ook: waar krijg je het beste hypotheekadvies?

Wat het goedkoopste hypotheekadvies is, is vaak nog wel te achterhalen door aanbiedingen te vergelijken. Maar wat het beste hypotheekadvies is, verschilt per consument. Er zijn wel een paar handvatten te geven die voor elke consument van toepassing zijn. Tip: onderhandelen over hypotheekadvies komt steeds vaker voor en loont.

Uiteraard moet de hypotheekadviseur rekening houden met je financiële situatie, nu en in de toekomst. Maar de hypotheekadviseur moet ook transparant zijn. En daar gaat het nogal eens mis, zo constateerde de Consumentenbond in de Geldgids van september/oktober 2014.

Vaak hebben tussenpersonen en aanbieders van hypotheken nauwe banden met elkaar. Veel tussenpersonen nemen niet alle hypotheekverstrekkers in een vergelijking mee. Andere tussenpersonen hebben ‘voorkeursafspraken’ met hypotheekverstrekkers, bijvoorbeeld omdat die hypotheekverstrekker deels eigenaar is van het bedrijf van de hypotheekadviseur. Aegon heeft bijvoorbeeld een belang in Meeùs. In het dienstverleningsdocument dat hypotheekadviseurs aan hun klanten moeten geven, zijn dergelijke verbanden vaak niet af te leiden, aldus de Consumentenbond. Vraag daar dus goed op door, want wat het beste is voor de hypotheekadviseur hoeft niet het beste hypotheekadvies voor jou te zijn. En heel belangrijk: leg alle gemaakte afspraken in duidelijke en begrijpelijke taal vast. Dat voorkomt misverstanden.

Is online hypotheekadvies goed?

Een nieuwe trend sinds 2013 is het online hypotheekadvies. Diverse hypotheekadviseurs en inmiddels ook sommige banken bieden online hypotheekadvies. Dat scheelt flink in de kosten. Let er wel op dat de hypotheekadviseur is aangesloten bij organisaties als het Klachteninstituut Fnanciële Dienstverlening, gecertificeerde Financieel Planners (FFP) en de Stichting Erkend Hypotheekadviseurs. Dan kun je er van uitgaan dat je hier goed hypotheekadvies kunt krijgen. Let er bij alle hypotheekadviseurs op dat ze dergelijke keurmerken en waarborgen bieden. Voor online hypotheekadvies kun je onder meer terecht bij Hypotheek24  (goedkoop hypotheekadvies vanaf 650,- gemeten op 20 mei 2016) en Nationaalbespaarcentrum. Die laatste werft eind februari 2018 met onafhankelijk hypotheekadvies op maat voor 1399,-. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Het gesprek kan bij jou thuis, op locatie of via de webcam plaatsvinden.

Je kunt ook online hypotheekadvies krijgen bij Knab. Deze bank rekent 1300 euro voor een hypotheek voor starters en 1600 euro voor een hypotheekadvies voor doorstromers (tarief april 2015)

Wil je advies over het oversluiten van een hypotheek?  Bij Hypotheekoversluiten.com krijg je een gratis telefonisch adviesgesprek en indien gewenst een gratis eerste gesprek thuis. Ook via de site van FX kun je actuele hypotheekrentes bekijken en een hypotheekofferte opvragen.

Het beste hypotheekadvies bij banken?

Ook banken geven hypotheekadvies, maar in verreweg de meeste gevallen alleen over de hypotheken van de eigen bank. Alleen SNS-bank neemt nog een handvol van de in totaal dertig hypotheekaanbieders mee in haar vergelijking. Nu is hypotheekadvies bij banken ogenschijnlijk vaak goedkoper dan bij andere hypotheekadviseurs. Maar dat komt deels doordat de kosten op een andere manier berekend worden. Doordat het hypotheekadvies bij banken is beperkt, is in dit geval het goedkoopste hypotheekadvies niet per se het beste hypotheekadvies. Of zoals toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) het in diezelfde Geldgids van de Consumentenbond formuleerde: ‘je krijgt dan als klant wellicht niet de beste deal.’

Benchmark hypotheken

De AFM heeft een zogeheten benchmark ontwikkeld. Die maakt onderdeel uit van het dienstverleningsdocument. Dat document moet de consument inzicht geven in hoeveel hypotheken er vergeleken zijn ten opzichte van het totale aanbod van hypotheken. Meer over de benchmark van de AFM.

Hypotheekadvies en consumentenbeoordelingen

Independer heeft tegenwoordig een service waarbij je de beste hypotheekadviseur in jouw omgeving kunt vinden. Die tool werkt op basis van consumentenbeoordelingen.

‘Beste koop hypotheekadvies’

Anders dan bijvoorbeeld bij verzekeringen bestaat er niet zoiets als een ‘beste koop hypotheekadvies’ of   ‘beste hypotheekadvies uit de test’ van de Consumentenbond. Maar de bond heeft op haar site wel een handige checklist staan. Daarmee kun je zelf nagaan of je het beste hypotheekadvies krijgt. Heb je naar jouw idee het beste hypotheekadvies gehad?  Vergelijk ook overlijdensrisicoverzekeringen van bijvoorbeeld Dela, Zwitserleven, FBTO of Reaal.

Wie geeft het beste hypotheekadvies?
3.2 (64%) 5 votes

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.