Zo kun je inspelen op een dalende hypotheekrente

De hypotheekrente is in de eerste zes maanden van 2022 hard gestegen. Hypotheekverstrekkers houden er echter rekening mee dat de hypotheekrente in de tweede helft van 2022 weer gaat dalen. Met deze tips kun je nu al inspelen op een dalende hypotheekrente.

Ook jij kunt misschien profiteren van een dalende hypotheekrente en besparen op je maandlasten. © Nattanan23/pixabay
Ook jij kunt misschien profiteren van een dalende hypotheekrente en besparen op je maandlasten. © Nattanan23/pixabay

Als je het nieuws over de hypotheekrentes de afgelopen maanden een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat de hypotheekrente ongekend snel gestegen is. Eind 2021 stond de hypotheekrente nog op 1,49 procent. Dat was een fractie hoger dan het laagterecord van 1,42 dat in september 2021 werd aangetikt. Maar door de oorlog in Oekraïne, hogere energieprijzen en oplopende rentes op staatsobligaties joegen de hypotheekrente in korte tijd omhoog met 2,5 procent-punt. Dat is weliswaar historisch gezien een ongekend sterke stijging, maar ook nog steeds een lage hypotheekrente.

Van stijgende naar dalende hypotheekrente

Maar in de tweede helft van 2022 zien hypotheekverstrekkers een tegengestelde ontwikkeling: de marktrentes dalen en daardoor dalen ook de hypotheekrentes sinds een week of vijf. De marktrentes dalen doordat steeds meer beleggers rekening houden met een wereldwijde recessie. Daarnaast willen hypotheekvertrekkers met lagere rentes voorsorteren op de aanvraagpiek voor hypotheken die zich normaal gesproken in oktober en november aandient.

Verder merken de ruim 40 hypotheekaanbieders in Nederland dat de woningmarkt afkoelt. Als er minder woningen worden verkocht, worden er ook minder hypotheken aangevraagd. In de maand juli is het laagste aantal hypotheekaanvragen gedaan sinds december 2018. Dat komt ook doordat het oversluiten van hypotheken, een belangrijke aanjager van de hypotheekmarkt in de afgelopen jaren, door de gestegen hypotheekrente voor veel mensen niet meer interessant is. Hypotheekketen De Hypotheekshop houdt er daarom rekening mee dat de hypotheekmarkt de tweede helft van dit jaar wel eens een heel ander beeld kunnen laten zien dan dat van de eerste zes maanden. Het gemiddelde van alle rentevaste periodes is de afgelopen weken gedaald van 4,05% naar 4,03%.

Hoe kun je nu al inspelen op een dalende hypotheekrente?

Kopers of huizenbezitters die willen inspelen op een daling van de hypotheekrente, hebben daar twee opties voor. Allereerst kun je kiezen voor een hypotheekaanbieder die dagrentes aanbiedt. Daarmee kun je onder voorwaarden een lagere hypotheekrente krijgen als de hypotheekrente na uitbrengen van de offerte is gedaald.

De tweede manier om nu al te profiteren van een dalende hypotheekrente is door te kiezen voor een variabele rente. Die ligt op het moment van schrijven, 1 augustus 2022, 1,5%-2,0%-punt lager dan de 10 of 20-jaarsrente. Als je denkt dat de bodem van de rentedaling is bereikt, kun je alsnog de hypotheekrente vastzetten. Maar niet elke hypotheekaanvrager komt voor een variabele hypotheekrente in aanmerking. Voor zo’n variabele hypotheekrente moeten hypotheekverstrekkers strenger toetsen op inkomenseisen. De variabele rente is een afgeleide van de Euribor-rente. De actuele Euribor-rente is dagelijks te volgen via de site van het European Money Markets Institute.

Hypotheek oversluiten bij dalende hypotheekrente

Heb jij je hypotheekrente al een tijdje geleden afgesloten? Dan kun je profiteren van een dalende hypotheekrente door je hypotheek over te sluiten. Maar het kan zijn dat je bank je daarvoor een boeterente in rekening brengt. Overleg daarom eerst met een hypotheekadviseur.

Of en hoe lang de hypotheekrente daalt, blijft koffiedik kijken. Wil jij profiteren van een dalende hypotheekrente? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Frits.com, Aegon (eigen adviseur of onafhankelijk adviseur), Nationaal Bespaarcentrum, Hypotheek-Rentetarieven, Jawel! of Hypotheekvisie.

Lees ook: Je hypotheekrente vastzetten vanwege een stijgende hypotheekrente.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.