NMa: Hypotheekmarges niet te hoog

De banken hebben de marges die zij op hun hypotheken berekenen weer op het oude niveau teruggebracht. Tot die conclusie komt kartelwaakhond NMa in een onderzoek. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zijn verbijsterd.
Uit de analyse van de Nederlandse Mededingings autoriteit blijkt dat na de aankondiging van het onderzoek de marges op de hypotheekmarkt gedaald zijn. Die hypotheekmarges bevinden zich volgens de kartelpolitie begin dit jaar weer op een vergelijkbaar niveau als voor de kredietcrisis. De NMa heeft geen aanwijzingen gevonden voor een mogelijke afstemming of prijsafspraken.

Bij het uitbreken van de kredietcrisis vielen er enkele partijen weg. Daardoor nam de concurrentie af en konden de hypotheekmarges iets omhoog. Waarnemend NMa-voorzitter Henk Don constateert dat er de laatste tijd enkele buitenlandse hypotheekaanbieders marktaandeel gewonnen hebben. Ook verzekeraars lijken volgens hem meer te concurreren met de grote banken. “Daardoor is de concurrentie toegenomen.” Dat deze andere aanbieders in staat zijn marktaandeel te winnen, vindt de NMa positief. Don: “Het betekent dat consumenten om zich heen kijken alvorens een keuze te maken.” Ook sluit de NMa-voorman niet uit dat de maatschappelijke commotie rond de hoogte van de hypotheekrentes voor de nodige druk heeft gezorgd richting banken om hun hypotheekmarges te matigen. “Toch blijven we de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt scherp in de gaten houden.”

Einde rentevaste periode

Hoewel de marges gedaald zijn, ziet de NMa nog wel ruimte voor verbetering. Zo blijkt dat verschillende hypotheekverstrekkers consumenten laat informeren over het einde van de rentevaste periode. Daardoor hebben consumenten weinig tijd om hypotheekoffertes bij concurrenten op te vragen en kunnen ze minder goed onderhandelen over de nieuwe hypotheekrente. Banken zouden volgens de kartelwaakhond drie tot vier maanden voor het aflopen van de rentevaste periode de klant hierover moeten berichten. Update: Minister De Jager heeft hiervoor inmiddels maatregelen genomen.

Elk kwartaal rapportage

De Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond laten via diverse media weten niets van de conclusie over de marges te begrijpen. Volgens de Consumentenbond staat de uitkomst van het NMa-onderzoek haaks op die van een tussentijds rapport van de NMa. Bovendien zijn de uitkomsten strijdig met een eigen onderzoek van de Consumentenbond. Vereniging Eigen Huis betwijfelt of de nieuwkomers inderdaad voor prijsdruk zorgen en wijst er op dat de marges in vergelijking met het buitenland nog steeds aan de hoge kant zijn. Beide consumentenorganisaties willen dat de NMa elk kwartaal een overzicht publiceert over de ontwikkelingen van marktverhoudingen en rentemarges. Dat houdt de druk op de ketel.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.