Onderhandelen over hypotheekadvies loont

Steeds meer mensen kijken kritisch naar de advieskosten van hun hypotheek. Zes op de tien consumenten onderhandelen over hypotheekadvies en met succes.

Dat blijkt uit de Consumentenmonitor, een onderzoek dat bureau Gfk al jaren uitvoert in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten. Onderhandelen over de advieskosten van de hypotheek, het rentepercentage of nazorg lijkt succes te hebben. Degenen die over dergelijke zaken durven te onderhandelen boeken naar eigen zeggen ook in ruim driekwart van de gevallen resultaat.

Meer consumenten onderhandelen over hypotheekadvies
Vergelijkingen met onderzoeken van voorgaande jaren laat zien, dat het aantal mensen dat onderhandelt over hypotheekadvies stijgt. In 2011 en begin 2012 onderhandelde nog twintig procent over het hypotheekadvies.In 2013, het jaar waarin het provisieverbod voor tussenpersonen werd ingevoerd, steeg het percentage consumenten dat onderhandelde over hypotheekadvies al naar dertig procent.

Waar letten consumenten op bij hypotheekadvies?

In het onderzoek noemen consumenten kwaliteit en persoonlijke klik als belangrijkste redenen om te kiezen voor de hypotheekadviseur bij wie ze hun hypotheek hebben afgesloten. Eén op de zes noemt aanbevelingen van vrienden of de nabijheid van de adviseur ook als reden voor de daadwerkelijke keuze. Wanneer hypotheeksluiters in de toekomst (opnieuw) een hypotheekadviseur zouden moeten kiezen, dan blijkt dat ze advieskosten als reden twee keer zo vaak noemen. Ook kwaliteit vinden ze dan nog belangrijker.

Achteraf leggen de onderzochte consumenten dus andere prioriteiten bij de keuze van een adviseur. Dichtbij of tips van vrienden blijken minder belangrijk en vooral kostenbewustzijn stijgt door ervaring met hypotheekadvies. Staar je niet alleen blind op een lage rente of lage kosten: oriënteren op prijs én kwaliteit loont. Op zoek naar goedkoop hypotheekadvies? Maak een afspraak voor online hypotheekadvies van onder meer Frits, Aegon (eigen adviseur of onafhankelijke hypotheekexpert), Hypotheek-Rentetarieven.nl, Nationaalbespaarcentrum of Hypotheekoversluiten.

Wil je niet onderhandelen over hypotheekadvies en heb je voldoende verstand van zaken, dan is wellicht een execution-only hypotheek iets voor jou. Dat is een hypotheek waarbij je geen advies krijgt en alleen afsluitkosten betaalt. Vraag een offerte bij onder meer Hypotheek24.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.