Vaker beroep op de Nationale Hypotheek Garantie

Het aantal huizenbezitters dat de hypotheek niet meer kan betalen, stijgt dit jaar behoorlijk. Deden in 2010 nog 1145 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie, omdat de hypotheeklasten niet meer te betalen waren, in 2011 zal dat aantal naar verwachting uitkomen op 2000 huishoudens.

Die prognose doet de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal. In 2009 deden nog 606 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Volgens algemeen directeur Karel Schiffer is de stijging conform de prognose en is ze grotendeels te verklaren door het stijgend aantal hypotheken dat de afgelopen jaren met een NHG werd afgesloten.

De Nationale Hypotheek Garantie is voor veel huizenkopers de sleutel tot een hypotheek. © Arek Socha via Pixabay
De Nationale Hypotheek Garantie is voor veel huizenkopers de sleutel tot een hypotheek. © Arek Socha via Pixabay

Er werden meer hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten, omdat huizenkopers kiezen voor zekerheid. Bovendien heeft het kabinet bij wijze van tijdelijke stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie verhoogd van 265.00 euro naar 350.00 euro. Die maatregel loopt eind van dit jaar af. Ga je een hypotheek afsluiten? Denk dan ook na over een overlijdensrisicoverzekering. Daar valt flink op te besparen. Kijk bijvoorbeeld bij Centraal Beheer.

Hypotheek met NHG te hoog na echtscheiding

Van de huishoudens die in de eerste drie kwartalen een beroep deden op de NHG, gebeurde dat in 47 procent van de gevallen vanwege een echtscheiding. In 22 procent van de gevallen was werkloosheid er de oorzaak van dat mensen de hypotheek niet meer konden betalen en een beroep moesten doen op de NHG. Lees ook: ‘Scheiding en hypotheek‘ over de gevolgen van een echtscheiding voor je hypotheek.

Hypotheek met NHG voor verbouwing

Tot en met het derde kwartaal van 2011 werden 103.900 hypotheken met een NHG afgesloten. In dezelfde periode van 2010 waren dat er nog 95.800. Volgens Schiffer is het opvallend dat het aantal hypotheken met een NHG voor woningverbetering met 26.200 gegroeid is. Het aantal verstrekte hypotheken met NHG om een huis te kopen is met 73.000 nagenoeg gelijk gebleven. Het lijkt er dus op dat steeds meer huishoudens kiezen voor woningverbetering in plaats van te verhuizen. Verbouwen was de afgelopen maanden aantrekkelijk gemaakt door een lager BTW-tarief op arbeidsloon voor verbouwingen. Die maatregel is inmiddels afgelopen. Bekijk alle cijfers over de Nationale Hypotheek Garantie. Hypotheek nodig? Bereken je maximale hypotheek of vergelijk meer dan 600 hypotheken op hypotheekvoorwaarden en maandelijkse lasten.

Minder hypotheken met NHG

Schiffer verwacht dat het aantal hypotheken met NHG in het vierde kwartaal zal afnemen door een lagere vraag naar koopwoningen.

Op zoek naar een hypotheek? Vergelijk hypotheekrentetarieven. Tips: Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten. Zorg dat je nabestaanden de hypotheek kunnen blijven betalen. Meer nieuws over hypotheken.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.