Tweede hypotheek voor verbouwing of onderhoud? Dit zijn de voor- en nadelen

U wilt verbouwen of groot onderhoud aan uw huis plegen? Dan kan het handig zijn een tweede hypotheek af te sluiten.
Een tweede hypotheek is niets anders dan een nieuwe hypotheek op hetzelfde onderpand. De extra hypotheek heeft een eigen looptijd, voorwaarden en rentepercentage.

Voor een verbouwing van deze omvang moet je wel een flinke tweede hypotheek nemen. © Hypotheekgids.net
Voor een verbouwing van deze omvang moet je wel een flinke tweede hypotheek nemen. © Hypotheekgids.net

U kunt met een tweede hypotheek ook een andere hypotheekvorm kiezen dan u voor de eerste hypotheek gedaan hebt, bijvoorbeeld een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek, een aflossingsvrije hypotheek of een hybride hypotheek. U bent volledig vrij in het kiezen van de hypotheekverstrekker en de hypotheekvorm die u voor uw tweede hypotheek wilt.

Toch zult u in de praktijk vaak bij dezelfde hypotheekverstrekker uitkomen als waar u uw eerste hypotheek hebt lopen. Banken en verzekeraars houden er namelijk niet van als een woning bij meerdere hypotheekverstrekkers in onderpand is gegeven. De eerste hypotheek krijgt namelijk bij betalingsproblemen voorrang. Bovendien houdt u zo ook uw hypotheek-zaken overzichtelijk.

Verbouwing financieren met persoonlijke lening of extra hypotheek

Veel mensen sluiten een extra hypotheek af om een verbouwing te financieren. Voor een verbouwing kun je echter ook een persoonlijke lening afsluiten. Daaraan zitten weer andere voor- en nadelen dan aan het afsluiten van een extra hypotheek. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur om je te laten voorrekenen wat in jouw geval voordeliger is. Neem contact op met bijvoorbeeld Frits, Hypotheekvisie, Jawel, Hypotheek-Rentetarieven of Aegon.

Ben je zestigplusser en heb je veel overwaarde in je huis zitten? Bespreek dan met je hypotheekadviseur of een opeethypotheek voor jou een geschikte manier is om een verbouwing te financieren.

Je eerste hypotheek oversluiten bij het afsluiten van een tweede hypotheek?

Mocht de verstrekker van uw tweede hypotheek een hogere rente rekenen dan de aanbieder van uw eerste hypotheek, dan kan het interessant zijn om uit te rekenen of het oversluiten van uw hypotheek goedkoper is. Meer over het oversluiten van een hypotheek.

De hoogte van een tweede hypotheek

Bij een tweede hypotheek gebruikt u in feite de overwaarde van uw huis. Die overwaarde kunt u aantonen door een taxatierapport te laten maken. Met een tweede hypotheek kunt u tot boven de honderd procent van de executiewaarde lenen. De executiewaarde is het bedrag dat uw huis bij een gedwongen verkoop opbrengt. Meestal is dat zo’n 80 procent van de waarde bij vrije verkoop. In het verleden kon je tot 125 procent van de executiewaarde lenen, mits uw inkomen dat toeliet. Maar tegenwoordig zijn hypotheekverstrekkers strenger en ligt dat maximale percentage waarschijnlijk lager.

Hypotheekrenteaftrek voor een tweede hypotheek

Ook bij een tweede hypotheek is de hypotheekrente aftrekbaar, mits het gaat om uw hoofdverblijf. Daarnaast moet u de 2e hypotheek gebruiken voor verbetering, verbouwing of onderhoud van je woning. Wilt u een 2e hypotheek afsluiten om uw boot te financieren, dan is de rente over de 2e hypotheek niet aftrekbaar.

De kosten van een 2e hypotheek

Aan het afsluiten van een extra hypotheek zijn, net als bij een eerste hypotheek, kosten verbonden. Denk aan notariskosten, taxatiekosten en afsluit- en provisiekosten. Op de site van de Belastingdienst staat precies uitgelegd welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Als het bij een 2e hypotheek om een klein bedrag gaat, kunnen die kosten verhoudingsgewijs erg hoog zijn. Maak dan een vergelijking met een persoonlijke lening.

Meer voordelen van een extra hypotheek

De rente van een tweede hypotheek is vaak lager dan die voor een persoonlijke lening, omdat de hypotheekverstrekker uw huis als onderpand krijgt. Hij loopt dus minder risico. Bovendien kunt u bij een tweede hypotheek afspreken dat u de afgeloste bedragen weer opnemen. Dat is handig als u later nog een keer wilt verbouwen. U heeft dan een zogeheten krediethypotheek.

Let wel op, want als u aflost op een tweede hypotheek, krijgt u te maken met de bijleenregeling. Let er ook op dat banken bij een tweede hypotheek kunnen eisen dat u een levensverzekering afsluit. Ook dat brengt kosten met zich mee. Laat u daarom bij het afsluiten van een tweede hypotheek goed voorlichten door een adviseur.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.