Hypotheek voor een alleenstaande steeds lastiger te krijgen

Het is voor een alleenstaande steeds moeilijker om voor het eerst een koopwoning te kopen. Stijgende huizenprijzen in combinatie met strengere leennormen maakt dat een hypotheek voor een alleenstaande steeds lastiger af te sluiten is.

Een hypotheek voor een alleenstaande is lastig te krijgen. © Tumisu / Pixabay
Een hypotheek voor een alleenstaande is lastig te krijgen. © Tumisu / Pixabay

Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van een grote hypotheekketen laten zien dat het aantal alleenstaande starters dat een hypotheek heeft afgesloten met 28 procent is gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Zeker in de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, zijn singles de dupe van een oververhitte woningmarkt.

Dat is een groeiend probleem, omdat volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek het aantal alleenstaanden groeit van bijna drie miljoen nu tot ruim 3,6 miljoen in 2060.

Tegelijkertijd zijn er in de grote steden steeds minder betaalbare koopwoningen beschikbaar, en dat zijn nu juist de plekken waar veel alleenstaanden wonen of willen wonen. Maar liefst vijftig procent van de singles woont in de grote steden. Onlangs bleek ook dat een hypotheek voor jongeren lastig te krijgen is, zeker als je een hypotheek zonder vast contract moet afsluiten. Voor zzp’ers is het al jaren lastig om een hypotheek af te sluiten.

Hypotheek voor een alleenstaande starter bijna niet weggelegd

Naast de stijgende huizenprijzen werkt de strengere wet- en regelgeving niet in het voordeel van de single starter. Zo mag je nog maar maximaal 102 procent van de marktwaarde van de woning lenen en sinds 2018 nog maar honderd procent. Dat betekent dat je steeds meer eigen geld moet meenemen om de financiering van de kosten koper rond te krijgen. Ook een eventuele studieschuld beperkt de leencapaciteit.

Je kunt besparen op je hypotheekkosten door je hypotheek online af te sluiten of een execution-only hypotheek af te sluiten. Ook kun je overwegen of je een aankoopmakelaar moet inhuren, maar in sommige grote steden schijn je niet zonder te kunnen. Wellicht kun je nog besparen op de notariskosten via een online-notaris. Vergelijk notaristarieven. Alleen op de overdrachtsbelasting kun je niet besparen.

Hogere woonquotes voor alleenstaande

Daarnaast zijn de woonquotes voor alleenstaanden, het gedeelte van je inkomen dat je maximaal aan hypotheeklasten kwijt mag zijn, verder gedaald. Ook wordt in steeds minder gemeenten de starterslening aangeboden, die het juist gemakkelijker maakt om een eerste woning te financieren. Als een hypotheek voor een alleenstaande daardoor onbereikbaar wordt, moet hij of zij blijven huren. En dat brengt in veel gevallen hogere maandlasten mee, zeker bij de huidige lage hypotheekrente. Wellicht kun je bij familieleden aankloppen voor een familiehypotheek. Ben jij als single op zoek naar een hypotheek? Vraag offertes op bij onder meer Frits, Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven.nlNationaalbespaarcentrum en Hypotheek24 (execution-only). Bij Aegon kun je hypotheekadvies krijgen van een Aegon-adviseur of een onafhankelijke adviseur. Maak een afspraak.

“Single starters worden onevenredig hard geraakt door alle maatregelen op de woningmarkt. Het is zorgwekkend dat deze groep hierdoor geen hypotheek kan afsluiten voor veel lagere maandlasten dan het bedrag waarvoor ze nu huren. Dat verschil kan oplopen tot een paar honderd euro per maand die ze nu meer kwijt zijn aan de huurprijs. We pleiten dan ook voor meer aandacht voor de groep single starters, zodat hun positie op de woningmarkt verbetert”, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van de hypotheekketen.

Beperkt woningaanbod voor alleenstaanden

Voor alleenstaande starters die op zoek zijn naar een koophuis is het aanbod op de woningmarkt erg beperkt, stelt De Jong. “Vooral in populaire steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen, is het aantal woningen voor starters erg schaars. Hierdoor is de groeiende groep singles aangewezen op de huursector. Deze trend lijkt zich ook uit te breiden naar andere steden.”

Lichtpuntje is dat steeds meer projectontwikkelaars inspelen in op de veranderende vraag op de huizenmarkt door bijvoorbeeld starterswoningen te ontwikkelen in een gunstigere prijsklasse.

Een hypotheek voor een alleenstaande steeds lastiger te krijgen? Bereken hier hoeveel hypotheek je als single kunt krijgen en sluit online af.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.