Shadow

Zo kun je profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente staat historisch laag, maar lijkt nog lager te kunnen. Zo kun je profiteren van de lage hypotheekrente.

Wie nu een hypotheek afsluit, betaalt een ongekend lage rente. Maar ook als je al een hypotheek hebt, dan is je hypotheek oversluiten mogelijk zeer aantrekkelijk. Daar zijn onder meer taxatiekosten, notariskosten en wellicht een boeterente aan verbonden. Maar desondanks heb je die kosten wellicht snel weer terugverdiend doordat je een lagere hypotheekrente betaalt en je je maandelijkse hypotheeklasten kunt verlagen. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van onder meer Nationaalbespaarcentrum om dat uit te rekenen. Bespreek ook of je de nieuwe hypotheekrente kort of lang moet vastzetten.

Vraag bij je huidige hypotheekverstrekker de afkooprente of boeterente op. Heb je een spaarhypotheek? Hou er dan rekening mee dat het oversluiten van een spaarhypotheek zelden zinvol is. Laat je voorrekenen of je hypotheek oversluiten in jouw geval voordelig is. Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op.

Lage hypotheekrente vast of variabel?

Door alle renteverlagingen van de Europese Centrale Bank is het verschil tussen de lange en de korte rente een stuk kleiner geworden. Voor een hypotheek met een vijf jaar vaste rente betaal je op het moment van schrijven vrijwel evenveel hypotheekrente als voor een hypotheek met variabele rente. Vraag je hypotheekadviseur dus om te vergelijken of je beter voor een variabele of een vaste hypotheekrente kunt kiezen. Zelfs lange rentevaste periodes als vijftien of twintig jaar zijn vanwege de lage hypotheekrente het overwegen waard. Hou er wel rekening mee dat u met zo’n lange rentevaste periode minder flexibiliteit heeft. Ook is de boeterente hoger naarmate de rentevaste periode langer is. Desondanks kan het interessant zijn om de hypotheekrentetarieven en de kosten te vergelijken. Tip: heb je geen geld om de boeterente te betalen als je voor het einde van de rentevaste periode je hypotheek oversluit? Wellicht is rentemiddeling dan voor jou toch voordelig.

Lage hypotheekrente? Aflossen!

De hypotheekrentes die banken berekenen aan hun klanten zijn nog altijd hoger dan de rentes die ze aan hun klanten betalen op spaarrekeningen. Nu een spaarrekening bijna niets meer oplevert, kan het interessant zijn om af te lossen in plaats van te sparen. Zo verlaag je niet alleen je vermogensrendementsheffing in box 3, maar profiteer je ook elke maand van lagere hypotheeklasten. Dat kan opwegen tegen de verminderde hypotheekrenteaftrek die je na aflossen hebt. Let wel op dat je voldoende buffers voor onverwachte uitgaven overhoudt, want eenmaal gedane aflossingen, kun je niet meer opnemen. Lees ook: hypotheek aflossen of niet?

De voordelen van aflossen bij een lage hypotheekrente

Aflossen biedt nog een ander voordeel. Banken kijken naar de ratio tussen de waarde van het onderpand en de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger het risico voor de bank, hoe hoger de hypotheekrente. Als u aflost, lopen banken minder risico en kunt u wellicht een lagere hypotheekrente krijgen. Aflossen heeft nog een ander voordeel. Hoe lager uw schulden en uw maandlasten, hoe minder kwetsbaar je bent bent bij een volgende crisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.