Weinig kennis over hypotheken

Bij veel potentiële huizenkopers ontbreekt het aan basiskennis van hypotheektermen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van online hypotheekadviseur knab.nl, blijkt dat bijna de helft van de (potentiële) huizenkopers niet weet wat hypotheekrenteaftrek inhoudt. Vooral voor jongere huizenkopers tussen de 18 en 24 jaar hebben weinig kennis over hypotheken en hypotheektermen.

Ruim 40% van de ondervraagden weet niet goed uit te leggen wat een annuïteitenhypotheek is en meer dan de helft (53%) is onbekend met de exacte betekenis van een lineaire hypotheek. Sinds de invoering van nieuwe regels voor hypotheekrenteaftrek door het kabinet-Rutte-2 zijn annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken de belangrijkste hypotheekvormen geworden voor wie een nieuwe hypotheek wil afsluiten. De term NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is inmiddels ingeburgerd, bijna alle ondervraagden zijn bekend met deze term.

Rentemiddeling actueel, maar onbekend

Met de lage rentestand willen veel hypotheekbezitters hypotheek oversluiten. Toch is de term rentemiddeling voor een derde van hen een onbekend begrip en nog eens een kwart kent de term wel maar weet niet wat deze inhoudt. “Onbegrijpelijk”, aldus Olivier Tardieu, directeur van kNAB. “Het kan huizenbezitters maandelijks flink schelen als ze met hun bank afspraken kunnen maken om te kunnen profiteren van de lage rentestand. Het is bizar dat nog niet alle banken dit zelf aanbieden aan hun klanten zodat iedereen dit in ieder geval kan overwegen.”

Leunen op de kennis van een hypotheekadviseur

Vanwege dat gebrek aan kennis over hypotheken leunen huizenkopers zwaar op het hypotheekadvies van een tussenpersoon. Maak een afspraak met een tussenpersoon van Hypotheek-Rentetarieven.nl, Frits, Hypotheekvisie of Aegon (onafhankelijke adviseur of een Aegon-adviseur). Zo’n adviseur kan jou helpen de beste hypotheek, gunstige hypotheekvoorwaarden en de laagste rente te vinden.

Het onderzoek geeft aan dat (potentiële) huizenkopers hun informatie voornamelijk vergaren via een adviseur of tussenpersoon (55%). Jongeren kiezen er juist vaker voor om familie en vrienden om advies te vragen. Ook zoekmachines worden als bron gebruikt om meer te weten te komen over hypotheken.

“Meer kennis over hypotheken levert je geld op”

Volgens Tardieu zou het goed zijn als consumenten zich minder afhankelijk maken van hypotheekadviseurs door zelf meer kennis te vergaren. “Er is online veel informatie te vinden in begrijpelijke taal. Door jezelf te informeren weet je beter wat je afsluit en hoef je niet zo afhankelijk te zijn van een adviseur. Met meer kennis kun je dus veel geld besparen.” Ga je binnenkort op gesprek met een hypotheekadviseur? Bekijk dan alvast deze handige checklist voor je hypotheekgesprek en bereid je goed voor, bijvoorbeeld door ook online hypotheekoffertes op te vragen.  Bedenk ook dat je kunt onderhandelen over hypotheekadvies.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.