Het goedkoopste hypotheekadvies: in 5 stappen naar de goedkoopste hypotheekadviseur

Sinds het provisieverbod in 2013 is ingevoerd zien huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten pas goed wat hypotheekadvies kost. Dat leidt er toe dat veel mensen op zoek gaan naar het goedkoopste hypotheekadvies. Maar het goedkoopste hypotheekadvies is niet altijd het beste hypotheekadvies. Daarom een stoomcursus zoeken naar het goedkoopste hypotheekadvies in vijf stappen. Zo vind je snel de goedkoopste hypotheekadviseur.

Hypotheekadvies is niet gratis. Waar vind je het goedkoopste hypotheekadvies? © Mohamed Hassan / Pixabay
Hypotheekadvies is niet gratis. Waar vind je het goedkoopste hypotheekadvies? © Mohamed Hassan / Pixabay

Jij wilt de beste hypotheek, met de beste hypotheekvoorwaarden, tegen de laagste rente en uiteraard voor het goedkoopste hypotheekadvies. Een goed hypotheekadvies kan je gerekend over de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s schelen. Ga dus niet alleen voor het goedkoopste hypotheekadvies, maar kijk ook naar andere zaken zoals de kwaliteit van het advies. Immers, de goedkoopste hypotheekadviseur hoeft niet de beste hypotheekadviseur te zijn.

Niettemin komt onderhandelen over hypotheekadvies steeds vaker voor. Wij deden medio juni 2020 een rondje langs een aantal hypotheeksites om te kijken wat hypotheekadvies kost. Let op: dit is een momentopname. Tarieven voor hypotheekadvies kunnen inmiddels veranderd zijn.

Online goedkoop hypotheekadvies

Traditionele banken en verzekeraars hebben de afgelopen jaren forse concurrentie gekregen van online hypotheekadviseurs. Zij geven online hypotheekadvies en kunnen voor jou bij banken en andere hypotheekaanbieders een hypotheek aanvragen. Doordat ze alles online doen en de klant veel zelf moet doen, kan hun hypotheekadvies goedkoop blijven. Overigens moet je ook bij banken steeds meer gegevens zelf in een online-omgeving aanleveren en gaan banken ook meer online advies geven. Wat dat betreft worden de verschillen steeds kleiner tussen nieuwe en traditionele hypotheekaanbieders.

Wat kost hypotheekadvies bij Frits?

Frits is een van de nieuwe spelers die sinds enkele jaren online hypotheekadvies aanbieden. De site biedt online hypotheekadvies, rekentools en je kunt er je hypotheek afsluiten. Frits werkt samen met de Consumentenbond voor wie het een hypotheekvergelijker heeft gemaakt.

Het goedkoopste hypotheekadvies bij Frits kostte in juni 2020 in totaal 1500 euro voor een startershypotheek. Wie een volgende woning koopt, gaat scheiden of z’n hypotheek oversluit, betaalt 1850 euro als je de hypotheek via Frits laat afsluiten. Die kosten betaal je alleen als de hypotheek ook echt rond komt. Dit tarief is inclusief het regelen van een overbruggingshypotheek, een bankgarantie en het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Hypotheekadvies voor ondernemers kost 1950 euro.

Bijkomende kosten voor extra handelingen

Ben je expat, heb je een PGB of heb je hypotheekadvies bij een echtscheiding nodig, dan komt er bij Frits nog eens 700 euro voor hypotheekadvies bij. Dat geldt ook als je zelf een huis gaat bouwen, of als het onderpand gedeeltelijk verhuurd wordt, zelfs als dat via Airbnb gebeurt. Ook als het een polis omgezet moet worden voordat je een andere hypotheek kunt afsluiten, betaal je 700 euro. Dat is onder meer het geval bij een beleggingshypotheek, spaarhypotheek of bankspaarhypotheek.

Het eerste gesprek is altijd gratis en de site kan je ook gratis adviseren over overlijdensrisicoverzekeringen. Frits claimt goedkoper te zijn dan De Hypotheker. In dit artikel leggen ze uit waarom dat volgens hen zo is.

Onafhankelijk hypotheekadvies aanvragen via Aegon

Aegon biedt klanten op haar site twee mogelijkheden voor hypotheekadvies. U kunt enerzijds een telefonisch advies of advies via een videogesprek krijgen met een hypotheekadviseur van Aegon. U kunt dan alleen kiezen uit Aegon-hypotheken. Een oriëntatiegesprek met een Aegon-adviseur is gratis. Startersadvies kost 1100 euro, Het afsluiten van de hypotheek kost 650 euro (prijzen medio juni 2020, tarieven op de site van Aegon zijn leidend).

Hypotheekadvies voor een doorstromer kost bij Aegon 1400 euro en daar komen nog 650 euro bij voor afsluitkosten. Dat maakt 2050 euro in totaal. Ook voor een nieuwe hypotheek voor je huidige woning ben je bij Aegon voor hypotheekadvies 2050 euro kwijt. Je huidige hypotheek verhogen, is goedkoper: 600 euro voor advies en 350 euro voor het afsluiten. Het goedkoopste hypotheekadvies bij Aegon krijg je als je je hypotheek gaat verlagen. Dan betaal je alleen 250 euro voor advies. Het afsluiten is gratis.

Een goedkope hypotheekadviseur vinden via Aegon

De andere mogelijkheid is om via Aegon een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij u in de buurt. Die kan verschillende hypotheekaanbieders voor u vergelijken. De tarieven van die onafhankelijke hypotheekadviseurs verschillen, dus vraag daar naar tijdens het oriëntatiegesprek.

Het goedkoopste hypotheekadvies bij Hypotheek24

Hypotheek24 adverteert medio juni 2020 met een tarief van duizend euro. Je moet dan wel zelf de hypotheek afsluiten en hypotheekadvies is bij die prijs niet inbegrepen. Een Execution-only hypotheek heet dat. Maar zo’n hypotheek is alleen weggelegd voor mensen die veel verstand van zaken hebben. Dat tarief van 1000 euro geldt voor starters, doorstromers en mensen die hun hypotheek oversluiten. Je hypotheek zelf verhogen kan niet bij Hypotheek24.nl.

Wil je toch hypotheekadvies, dan betaal je bij Hypotheek24 1500 euro als starter en 1750 euro als je doorstromer of oversluiter bent. Je hypotheek verhogen kan wel via Hypotheek24.nl en kost eveneens 1750 euro.

Het goedkoopst je hypotheek afsluiten via NationaalBespaarCentrum?

Nationaalbespaarcentrum.nl is een andere speler op de markt voor online hypotheekadvies. Deze onafhankelijke tussenpersoon bemiddelt alleen tussen jou en een onafhankelijk adviseur, maar adviseert zelf niet. Daarom heeft de site geen advies- en afsluitkosten online staan. Dat geldt ook voor Hypotheekoversluiten.com.

Ook bij Hypotheek-Rentetarieven.nl kun je online een hypotheekofferte opvragen en actuele hypotheekrentes bekijken. Dan kom je bij gesprekken met hypotheekadviseurs goed beslagen ten ijs.

Wat kost hypotheekadvies bij Hypotheekvisie?

Hypotheekvisie is een adviesketen die al sinds 1992 bestaat. De adviesketen telt vijftig hypotheekwinkels in Nederland, maar je kunt ook online advies krijgen via een webcamgesprek. In het dienstverleningsdocument staat wat hypotheekadvies van Hypotheekvisie kost. Gemiddeld kost hypotheekadvies naar eigen zeggen 1595 euro. Een hypotheek afsluiten kost 1300 euro. De combinatie van advies en afsluiten kost 2895 euro (tarieven medio 2020). Het eerste gesprek is gratis. Maak een afspraak voor hypotheekadvies van Hypotheekvisie.

Wat kost hypotheekadvies bij de grote banken?

Uit onderzoek van de Geldgids van de Consumentenbond (juli/augustus 2014) blijkt dat de grote banken verschillende tarieven voor hypotheekadvies- en afsluitkosten rekenen. Volgens de Consumentenbond rekende ABN Amro op dat moment voor een nieuwe hypotheek 1750 euro advies- en afsluitkosten en 2100 euro voor een hypotheek die naar de bank werd overgesloten. ING rekende volgens de Consumentenbond 2100 euro voor een nieuwe en 900 euro voor een bestaande hypotheek. Andere banken rekenen volgens de bond 1000 tot 1300 euro, afhankelijk van wat je zelf doet.

Het goedkoopste hypotheekadvies: het kennismakingsgesprek

Gaat online hypotheekadvies je nog een brug te ver en heb je liever een hypotheekadviseur van vlees en bloed tegenover je? Een kennismakingsgesprek is bij elke hypotheekadviseur gratis. Grijp je kans en vraag de hypotheekadviseur direct het hemd van het lijf. Om te zien of deze hypotheekadviseur het goedkoopste hypotheekadvies geeft, is het verstandig hem of haar om een offerte te vragen. Ga een aantal hypotheekadviseurs langs en vraag overal een offerte. Zo kun je zelf zien waar je het goedkoopste hypotheekadvies krijgt. De Consumentenbond heeft op haar site een checklist voor goed hypotheekadvies geplaatst.

Goed voorbereiden scheelt in de kosten van hypotheekadvies

Wie echt wil besparen op de kosten van hypotheekadvies kan zich het beste online zoveel mogelijk voorbereiden. Immers, hoe meer je weet van hypotheken, hoe minder hypotheekadvies en adviesgesprekken je nodig heeft. Waar je tot een paar jaar geleden nog kon kiezen uit enorm veel hypotheekvormen, is de keuze nu een stuk minder. Als je nog wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek moet je bij een nieuwe hypotheek al tijdens de looptijd gaan aflossen. Dat betekent dat je in de praktijk voor nieuwe hypotheken alleen nog de keuze hebt tussen een annuiteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Tip: Bespaar op je hypotheekadvies. Vergelijk zelf alvast overlijdensrisicoverzekeringen van bijvoorbeeld Centraal Beheer.

Goedkoop hypotheekadvies bij de bank

Ook banken geven hypotheekadvies en ook daar betaal je kosten voor. Op het eerste gezicht lijkt hypotheekadvies van de bank vaak goedkoper dan advies van een tussenpersoon, maar let wel goed op. Allereerst heb je bij de bank minder keuze uit hypotheken dan bij een hypotheekadviseur. In verreweg de meeste gevallen kun je bij de bank alleen hypotheken van de bank zelf afsluiten. Bij een hypotheekketen of intermediair kun je vaak uit hypotheken van verschillende banken kiezen, maar dat maakt het hypotheekadvies weer duurder.

Toch is het hypotheekadvies bij de banken de laatste jaren goedkoper geworden. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond in oktober 2019 kreeg een starter bij de Rabobank het goedkoopste hypotheekadvies van de grote banken: 1500 euro. Maar dan moet je wel een deel van de voorbereidingen zelf doen. ABN Amro rekende voor hypotheekadvies voor een starter 1525 euro. Hypotheekadvies voor een doorstromer was ABN Amro weer het goedkoopst van alle grootbanken: 1825,-. En hypotheekadvies voor het verhogen van de hypotheek was met een tarief van 900 euro het goedkoopst bij ING.

Gemiddeld tarief voor hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur heeft volgens de Consumentenbond gemiddeld 20 uur nodig voor een compleet hypotheekadvies. Afhankelijk van z’n uurtarief zou hypotheekadvies ergens tussen de 1600 en 3500 euro moeten uitkomen. Banken zijn verplicht de kosten uit te splitsen in advies- en distributiekosten. Zelfstandig adviseurs hoeven dat niet.

Het goedkoopste hypotheekadvies? Doe het zoveel mogelijk zelf!

Sinds kort biedt een aantal banken zogeheten execution only hypotheken aan. Dat zijn hypotheken die je helemaal zelf afsluit en waarbij je maar weinig tot geen advies krijgt. Via hypotheekbemiddelaars die execution-only hypotheken aanbieden, kun je echter bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers een hypotheek aanvragen.

Een hypotheek zonder advies afsluiten scheelt uiteraard in de advies- en afsluitkosten. Nu zijn hypotheken ingewikkelde financiële producten waarvoor je over de nodige kennis moet beschikken. Daarom laten de banken je vooraf een online vragenlijst invullen om te zien of u over voldoende kennis van hypotheken beschikt. Check vooraf op de AFM-site Weetwatjeweet.nl of je voldoende kennis van hypotheken hebt om zonder hypotheekadvies zelf een hypotheek af te sluiten. Maar let op: dit is een andere test dan de wettelijke kennis- en ervaringstoets die voor execution-only hypotheken wordt afgenomen. Kijk voor een execution-only hypotheek bij onder meer Hypotheek24.

Al met al blijft het oppassen met het zelf afsluiten van een hypotheek. Anders kan een goedkoop hypotheekadvies nog heel duur uitpakken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.